Translate

četvrtak, 13. prosinca 2012.

Hajrudin Redžović

Psihološki profil nasilnika

Postoje tri glavna tipa nasilnika:

1.Pasivno zavisni – čini ih oko 50% svih nasilnika. Oni su skloni izbjegavanju konflikata i potiskivanju ljutnje. Nasilni ispadi su im rijetki, događaju se smo u porodici, a povezani su sa stresom ili se događaju u afektu. Pasivno su zavisni o svojoj partnerki, manje su skloni sukobima, ljubomori i vanbračnim vezama. Nakon nasilnog ispada za kojega vje-ruju da nije opravdan osjećaju žaljenje, krivicu, preuzimaju svu odgovo-rnost na sebe, a često i iniciraju tretman. Često su trajno zaposleni, manje su skloni zlouptrebi alkohola i imaju solidnu kontrolu ponašanja i strategiju suočavanja.

2.Ciklički – čini ih oko 25% svih nasilnika. Većina ih je nasilna samo unutar porodice kada eksplodiraju ciklički, nakon nakupljene srdžbe. Konzervativnih su stavova prema ženama, imaju manjih pro-blema s alkoholom, prekomjerno reagiraju na trivijalnosti i izrazito su ljubomorni i sumnjičavi. Prema partnerki imaju ambivalentan stav; ona je za njih ili utjelovljenje zla ili njihova kraljica.

3.Psihopatski – čini ih oko 25% svih nasilnika. Nasilni su stalno, i u porodici i van nje. Veze su im nestabilne i kratke, partnerka je objekt kojega smiju kontrolisati, imaju najrigidnije i najkonzervativnije stavove prema ženama i vjeruju da je nasilje opravdano. Ne žele tretman i na njega slabo reaguju ako se i uključe u njega, ne pokazuju ni malo žaljenja, a za svoje ponašanje krive partnerku. Vrlo su impulzivni, skloni vanbračnim vezama, zloupotrebi alkohola i od mladosti su u sukobu sa zakonom.

Nema komentara: