Translate

ponedjeljak, 29. studenoga 2021.

Lidija Šubert


STOP NASILJU NAD ŽENAMA               2021.god

Kroz vjekove, od davnina
žena je nježno, krhko biće od
najranijeg djetinjstva izloženo pogledu društva kroz povećalo.
Još iz roditeljskog doma najčešće ju prate neka ograničenja i odredbe šta smije a šta ne smije činiti i jasne smjernice šta se od nje očekuje.
Mora učiti da osvjetla obraz roditeljima, mora se uključiti u održavanje domaćinstva da olakša majci, mora biti dobra sestra braći i mlađim sestrama, uvijek spremna da preuzme dio tereta i bude pomoć u obitelji.
Mora biti marljiva, čedna, samozatajna, uredna, po mogućnosti tiha, pa kad dođe vrijeme za udaju i odlazak iz roditeljskog doma da bude svijetao primjer dobro odgojene mlade žene.
Nerijetko mnoge mlade djevojke nisu imale pravo vlastitog odabira životnog suputnika nego su usmjerene u brak za koji su roditelji i rodbina smatrali da je za nju odgovarajući.
Tamo se od nje očekivalo da bude skromna, vrijedna, štedljiva, pokorna supruga koja će održavati kuću, kuhati, prati, ugađati suprugu i nerijetko njegovim srodnicima s kojima su živjeli.
A kad dođe vrijeme, roditi djecu, podizati ih, odgajati i školovati i naravno, zaposliti se izvan kuće i svojim radom doprinositi održavanju kućanstva.
Pa ako je pored svih tih obaveza našla vrijeme da se posveti sebi i nekim svojim aktivnostima i interesima bilo je savršeno.
Nije malo slučajeva kada su žene zbog manjeg stupnja obrazovanja ili zbog slabijeg imovinskog stanja ili nezaposlenosti bile izložene poruzi, ismijavanju, omalovažavanju i ponižavanju.
Ako su se usprotivile tome, nerijetko su bile i fizički zlostavljane.
Današnje društvo pod parolom zaštite žena od nasilja provodi razne kampanje, no međutim i danas mnoge žene trpe psihičko i fizičko zlostavljanje i nasilje koje čak dovodi i do ubistva od strane partnera.
Još i danas svjesno idemo linijom nezamjeranja i zatvaramo oči pred zlostavljanjem i time zlostavljačima pružamo podstrek i podršku.
Svi zajedno trebamo reči STOP nasilju.
STOP nasilju još iz roditeljskog doma, STOP nasilju u djevojaštvu, STOP nasilju u braku.                STOP ograničenjima i nametnutim obavezama.       STOP.

Ja sam žena, nisam stroj.

Nema komentara: