Translate

subota, 23. studenoga 2019.

Psihološko savjetovalište "Psiholuminis", Prijedor

*****

       Bliži se vrijeme praznika a u nama se budi veća želja za povezivanjem sa članovima naše porodice, budi se želja za širenjem ljubavi i blagostanja. Neke žene nemaju mogućnost da uživaju u tim sasvim običnim i očekivanim blagodetima. Trpe nasilje kako fizičko tako i psihičko i emocionalno. Nažalost, još uvijek postoje žene koje ne prepoznaju činove nasilničkog ponašanja kod svojih partnera. „Dobro je,  ne tuče me. Brine se o našoj porodici, puno radi, donosi novac da se prehranimo“. Često se dešava da se nasilnički činovi prepoznaju samo onda kada se radi o fizičkom nasilju. Pitam se da li se vrijeđanje, psovanje, emocionalna ucjena percipiraju kao bitni oblici nasilja.

U  današnje vrijeme dosta žena nema podršku kada je nasilje u pitanju. Vrlo često ćemo svi mi čuti: „Ostavi ga, nije vrijedan. Idi, ne trpi batine, ne trpi nasilnika“. Lako je reći ali često vrlo teško uraditi. Mnoge žene nemaju gdje otići, nemaju ni finansijsku ni socijalnu podršku te nažalost primorane su da ostanu kraj nasilnika. Nasilnici vrlo često zloupotrebljavaju poziciju moći te još više tlače i ugnjetavaju.

       S druge strane, žene izloženje nasilju ostaju pored nasilnika kako bi zaštitile i očuvale porodicu One žele da djeca odrastaju pored oca. Koliko god da je teško shvatiti i razumjeti ostajanje nije rješenje, ostajanje ne čuva porodicu. Djeca u takvim odnosima stiču pogrešnu percepciju kako treba da izgledaju partnerski odnosi. Vjerovatno su na „dobrom“ putu da jednog dana postanu nasilnici, žrtve nasilnika ili da razviju širok spektar drugih problema i poremećaja.

Šta  psiholozi mogu  napraviti?!
  
     Psiholozi treba da šire svijest o tome šta sve podazumijeva nasilje prema ženama, na koji način žene mogu da se zaštite, na koji način i gdje mogu da traže psihološku pomoć i suport. Treba da šire svijest o važnosti zaštite mentalnog zdravlja i razvijanja zdravih obrazaca emocionalnih veza kako bismo na neki način vršili prevenciju i edukaciju kako do nasilja ne bi ni dolazilo.

Šta mi kao društvo možemo da učinimo?

Kao društvo ne treba da zažmirimo kada primijetimo nasilje. Imamo pravo i obavezu da pomognemo tako što ćemo prijaviti iako nas ne bi trebalo zanimati šta se u komšijskom dvorštu dešava. A to je upravo ono što nas se tiče. Zato stop nasiluj nad ženama

 Vaš Psiholuminis

Nema komentara: