Translate

četvrtak, 20. prosinca 2012.

Zoran Mitić

Moćan muškarac, br. 3
·
Moć je blještava svetlost u sred dana. Ja moćnik, san je mnogih muškarca, čežnja mnogih žena.U potrošačkom društvu posednička moć je vrh piramide uspešnosti. U svetu prifita, kroz hijerarhisku strukturu organizacije raznovrsnih sistema,  ostvaruje se hijerarhijska moć.  U svetu politike i društvenih odnosa dominira moć funkcije. U odnosu na psihofizičke sposobnosti pojedica pokazuje se moć ličnosti.
Moćan  muškarac je onaj koji poseduje bogatstvo-kapital, ili je na  položaju u nekom sistemu, ili obavlja duštvenu ili  političku funkciju, ili ga sposobnosti čine moćnim.
Izvorni moćnik je priča za sebe. Moć nije osećanje, nije ni dominatna želja, moć je posvećenost cilju. Misaono i osećajno moć je isključiva: hoću, i po cenu života! Moć ne trpi misaonu kolebljivost, ni osećajnu slabost. Sve što stoji na put je poredmet osvajanja ili uništenja. Divljenje i ljubav drugih, strah i pokornost, suze i krv su samo dokaz moći. Moćnik ne voli nikog i ništa kao sto voli moć. Moć je jedina vrednost, nezamenljiva,  nikim i ničim.
Kao što svetlost privlači leptire, tako i moć privlaći žene. Muškarac male moći, nekakve moći, značajne moći ili izuzetne moći, ima tek jednu ili mnogo leptirica oko sebe i pod sebe. Njegov fizički izgled nije važan, on je po sebi lep. On ne mora da ogovori na pitanje: da li me voliš? Njegova pažnja, prisutnost, poklon, prihvatanje poljupca ili nagog ženskog tela su rečiti dokazi ljubavi. Zašto je to tako? Zbog moći moćnika da ženi promeni realnost svakodnevnice. Od bezimene postaje znana, u mikro sredini ili u okruženju, dobija pažnju drugih, hvalu i divljnje u istoj količini kao i zavist, ljubomoru  i mržnu. Menja joj se socijalni i društveni položaj.
Žen privlače i muškarci psihovizičke moći. Oni nemaju pare i položaj društvenih močnika, ali imaju svoju idvividualnu moć. Oni imaju moć usmerenja i kontrole u aktivnostima visokog rizika, kao i moć trpljena znatnog pritiska. Oni donose uzbuđenje, opasnost, strast, orgazam vriska ili suza.
U grupi moćnih muškaraca ima veliki broj onih koji izvorno nisu moćnici. Slučaj ili njihov ljudski nekvaltet ih je doveo u poziciju moći. Lažljivci, poltroni, prevarnti i sluge, našli su se u  poziciju neke vlasti i moći. Dok su na položaju vlasti iživljavaju sebe tako što sve oko sebe prljaju, pogane i gaze. Mnoge žene prođu koroz njihove svinjarije, dobiju malo ili ništa, osim trajnog sećanja na poniženje.

Nema komentara: