Translate

utorak, 6. studenoga 2018.

Žaklina Mančić


MARIJANA                       2019.god

Marijana je visoka intelektualka srednjih godina. Talentovana za tehničke nauke, doktorat odbranila kod  svetski priznatih stručnjaka. Nažalost, samohrana majka iz rane mladosti. Posle razvoda u njenom životu bilo je mnogo obaveza i malo vremena za muškarce. A onda, kada je sin odrastao I kada je dobila sve formalne kvalifikacije, poželela je da nadomesti nedostatak ljubavi koji je osećala sve vreme, jer je zdrava, osećajna, osetljiva i nadasve poštena žena. Nažalost bez iskustva. A ima svakojakih ljudi, svet ih je prepun. Društvene mreže su rasadnik bolesnih tipova ali isto tako opasnost može biti i ulica, obična pijaca, na primer.  A ona, koja je imala sve atribute, lepa, još uvek mladolika, uspešna u poslu, čovek od reči, mislila je da su svi kao ona.  Na njega je naišla na fejsbuku.
Intelektualac, fb status „nije u vezi“, pa je mislila da zaista i nije u vezi, prilično stariji od nje. Ali on jeste bio u bračnoj vezi, samo to nije bio običan brak, bio je to brak „na daljinu“ gde su se dvoje, sada nastranih, isfrustriranih, ozlojeđenih i obesnih, nekad možda i normalnih ljudi, igrali i ženama i muškarcima, jer je strast i ljubav između njih, ako je ikada i bilo, davno nestala. On je bio impotentan a supruga, koja odavno nije živela s njim, iskompleksirana, neostvarena na svim poljima, začudo je, iako su bili odvojeni, vladala njime kao što se vlada dresiranim psom koji je na sve spreman da ugodi gazdarici. On je svoje žrtve nalazio i na niškoj Palilulskoj pijaci, gde je svakodnevno išao u nabavku. Tako je npr. naišao na ženu sa troje dece koja je imala bračnu krizu. Dovodio ju je u svoju kuću na kraju grada, fotografisao je nagu, pa su onda on i zakonita supruga zajedno gledali slike. I supruga je imala ljubavnike sa kojima je provodila dane i noći, hobi joj je bio  fotografisanje njihovih polnih organa koje je zatim pokazivala njemu ne bi li ga još više unizila. Tako su, ponižavajući jedno drugo, uživali na izvitoperen način a žrtve su s njegove strane bile surovo odbacivane, pošto su upotrebljene. Bilo bi im zaprećeno kompromitovanjem ili policijom ili bi već par zločinaca vezani učigledno bolesnim vezama, našli način na koji se žrtva zaplaši i udalji a zatim se prelazi na sledeću.
Elem, naša junakinja je sve ovo saznala kasnije, mnogo kasnije. Na samom početku joj je rekao da je razveden a ona ga je obazrivo pitala da li razveden ili samo rastavljen, na šta je odgovorio da je rastavljen ali već deceniju i da će odmah podneti zahtev za razvod. Na sledećem sastanku joj je rekao da je razgovarao sa suprugom i da su se dogovorili da preko notara odmah svoju kuću pokloni kćerki  i određena je visina alimentacije, a supruga će, čim bude imala vremena, odneti i zahtev za razvod u sud. Naivna Marijana  mu se tada potpuno predala, verujući bezrezervno u njegove laži. Ljubav i potreba za njom, potiskivana godinama, zatvorila je njene oči, potisnula zdrav razum...Osećala se ponovo ženom, ni jednog trenutka ne razmišljajući da je svaka njegova reč obmana, da je u pitanju bezosećajan, zao, egocentričan čovek koji se svima kojima je mogai, svetio za svoj promašen život . Jer i njegov treći brak je očigledno propao i postao horor.
Vreme je prolazilo, supruga nije podnosila zahtev za razvod i osetila je da je on počeo da se pomalo menja uz Marijanu. Nije od nje tražio nakaradne stvari, nage fotografije, ništa slično. Od ostalih žrtvi je tražio sve vrste seksa, vezivanje, maltretiranje, neke su i pristajale i tako su nastajale mračne fotografije. Tada je supruga počela da Mariju kod njega optužuje da je luda, da nju progoni,  da ju je i prvi muž ostavio zbog toga što je šizofrenična a on je bezrezervno verovao u to, jer – bio je ipak samo dobro izdresiran pas.
Marijana je počela da shvata da razvoda neće biti, prigovarala mu je, on je govorio da će opomenuti suprugu kad je bude video da podnese zahtev. Počele su prve svadje. Razjarena supruga, videći da će možda izgubiti svoje poslušno pseto, prešla je u napad, lagala je da je Marijana sve više uznemirava, da je uhodi i prati što naravno, nije bilo istina, zapravo je supruga uzurpirala njegov fb profil i čitala njihove poruke pa je zatim vešto konstruisala priče. Marijana je bila očajna, on je sve više vikao po nju, bio agresivan, prestao da se javlja, pa se onda ponovo javljao, kao svaki slabić koji se igra sa žrtvom koja je pristala na to. Marijana je, očajna, počela da ga moli da je ne ostavi. Što je više molila, on je bivao gori. Jednog dana joj je rekao da prekida vezu, jer je ona uznemiravala njegovu ženu i kćerku i jer je luda. Promenio je broj telefona, nije hteo ni da joj se javi. Istovremeno je njegova supruga, iako je imala potpuno odvojen život, koji uključuje i ljubavne veze sa muškarcima, podnela krivičnu prijavu protiv Marijane.
Marijana naravno nije znala o krivičnoj prijavi jer za to  nije bilo razloga. Kopnila je, bukvalno se razbolela, tonula u depresiju, stalno pokušavajući da nađe svoju krivicu, pokušavajući da ga vrati, ali uzalud. Prolazili su meseci, nije se oporavljala, imala je nervni slom, mesecima visoku temperaturu, organizam je popuštao. Onda je nekako, na leto, počela da dolazi k sebi, pokušavajući da shvati da je on otišao jer je prestao da je voli i jer je zapravo bolestan, a ne njenom krivicom. Tada je i saznala za orgije ovog bračnog para sa drugim ljudima, i to joj je pomoglo da se malo pridigne. Ipak, osećala je ljutnju na njega, na njih, saosećala sa ostalim žrtvama, sa budućim žrtvama, nije imala mira. Ipak, još uvek je osećala ljubav i verovala da se on može vratiti iz te strašne jame surovosti, alkohola i ponižavanja žena. S druge strane, rešila je da konačno ozdravi, da prevaziđe ovo, da stavi na sve tačku i krene dalje.
 Jednog dana, devetog meseca ove godine, na nagovor svoje prijateljice, poslala mu je rođendansku čestitku u kojoj je napisala da joj je žao zbog svega što se desilo, da ne bi želela da, ako se jednog dana sretnu, okreću glavu jedno od drugog, već da se s toplinom sete zajedničkih trenutaka i da mu želi sve najbolje. Tada joj je nekako laknulo, jer ga je otpustila iz svog života. Te iste večeri, posle punih devet meseci ćutanja, on se javio. Rekao je da je on nije ni ostavljao, da je ona kriva i da je ona vređala njegovu suprugu sa kojom on ne živi, sa kojom nema ništa i da mu je ona upravo tog dana donela papir za sporazumni razvod braka, koji je i potpisao. I naša se Marijana ponovo našla u kandzama nečastivog. Proverila je, zaista je postojao u sudu zahtev za razvod.
Ponovo su počeli da se sastaju ali krišom jer je njega kćerka zaklela da ne bude s Marijanom, navodno mu ona i majka odavno žele da nađe sebi ženu ali to ne sme biti Marijana jer je luda i progoni ih, a majka već ima odavno stabilnu vezu.
Marijana je i ovo prihvatila verujući da je on ipak voli na svoj čudan način. Prošla su dva meseca, osećala se jadno, jer su se krili, nisu izašli nigde, on nije hteo subotom i nedeljom čak ni da ona dođe kod njega. Jednoga dana, nekoliko dana pred ročište za razvod, on je pozvao ujutru, sav ozaren i pitao je kada će da ga predstavi svojima, a onda kasno uveče poslao poruku da je zauvek gotovo s njima jer ga je upravo pozvala supruga i rekla mu da je Marijana  opet podbadala da je ponovo s njim i čak je supruga znala kako ga Marijana zove od milošte. Marijana se zaklela da joj ništa nije rekla, jer ona tu ženu nikada nije ni čula ni videla, ali je žena prosto imala njegovu FB šifru i čitala poruke i naravno „komponovala“  Marijine reči u vešto smišljene uverljive laži. Zatim se pojavila kćerka koja ga je podsetila na zakletvu.... i on je ponovo Marijanu ostavio, da bi sledećeg dana njegova supruga na svoj FB profil objavila Marijanino puno ime i prezime i požalila se kako ju je tužila zbog uznemiravanja još krajem prošle godine ali eto, država Marijanu štiti a ona „jadnica“ živi u strahu. Naime supruga je već ozbiljno zagazila u politiku i bio joj je potreban publicitet, makar i negativan.
Marijana je još dublje potonula, shvatila je da je on znao za tužbu ali njoj ništa nije rekao. Da su se oni i dalje sve vreme igrali iako su se ovoga puta zaista razvodili jer se njegova supruga udaje za svog dugogodišnjeg partnera radi popravljanja rejtinga u svojoj političkoj stranci. Ali njihova bolesna povezanost je ostala, jer on upravo uveliko dodaje žene srednjih godina na svoj FB profil i „ordinira“ po Palilulskoj pijaci, pozivajući žene da dođu kod njega da se druže, slušaju muziku itd... jer on je u mladosti bio glumac u pokušaju, pevač u pokušaju..nažalost ostao je i čovek u pokušaju....
Izmaltretirana, toliko puta psovana, ostavljana, kompromitovana, šamarana, Marija je sada samo krpa... ništa nije ostalo od one lepote, od one stamene pojave, od one rečite žene koja je plenila i pojavom i svojim govorom, i svojom poezijom koju je pisala i redovno bila nagrađivana... Znam da će se Marijana oporaviti, znam da se više neće vratiti, da neće dozvoliti da je ovo dvoje zločinaca ubije, verujem u nju.
Vama, drage moje žene,hoću da kažem sledeće- moramo se dobro čuvati, moramo pobeći na prvi znak upozorenja, jer nasilje nisu samo batine, nasilje može biti mnogo teže, a to je upravo psihičko nasilje i proganjanje, to je ovo što Marija upravo doživljava. Šta će biti na sudu, da li će doći do parnice ili ne, vreme će pokazati. Ja sam htela da vas upozorim da na različite načine jedna nedužna žena može pasti u kandze poremećenih osoba, emocionalnih vampira, ne očekujući da joj se život može pretvoriti u horor. Poremećenih i izvitoperenih ima mnogo oko nas, nažalost. Zato se dobro čuvajte i slušajte svoju intuiciju, bežite na prvi signal da nešto nije u redu, ne stupajte u veze sa muškarcima koji se „razvode“ ili su pred razvodom, a pre svega se podrobno raspitajte kakav je čovek sa kojim stupate u kontakt. Jer ono što većina kaže, nije laž. U protivnom, može vam se srušiti život.

Napomena
Svaka sličnost sa stvarnim ličnostima  je slučajna.





SVIM ŽENAMA OD SRCA               2018.god

On je bio ono što Srbi nazivaju vucibatinom i mrcinom. U trećem braku zvanično a 13 godina odvojen od supruge kojom se oženio dok je bila trudna sa drugim čovekom. Ostavio je dva sina u Nemačkoj, jednu kćerku u Srbiji (sa prvom, odnosno drugom ženom) i oženio se dosta mlađom od sebe, a trudnom sa drugim ženom koja ni od čega nije prezala da dođe do cilja, a on je bio na rukovodećem položaju. Tako je ona došla do mesta na jednom fakultetu a navodno spontano izgubila dete i njemu rodila četvrto koje je bilo zajedničko. Posle nekoliko godina otišla je od njega, a on je ostao da živi sam, na obodu grada, čuvajući njenog psa, uvek polupijan. Povremeno je silazio u grad „ u lov“ na žene koje je pre toga ili dobro osmotrio ako su živele u blizini ili ih na fejsbuku dobro analizirao kao dobar ulov. Naravno na njegovom profilu je pisalo „nije u vezi“.
Junakinja naše priče je dugo radila u gradu na jednoj visokoškolskoj ustanovi, ali je malo ljudi poznavala jer nije u tom gradu živela.  Upoznali su se preko fejsbuka, tako što joj je napisao nešto prilično uvredljivo na šta je ona prokomentarisala da ide iz grupe njenih prijatelja ako mu se ne dopada. Onda je počela priča preko inboxa. On je bio intelektualac, predstavio se kao razveden, otac četvoro dece, a ona je dugo bila sama, posle propalog braka. Predložio je da se nađu u gradu, pristala je.
Kad su se našli, intuicija, koju nikad ne treba zanemarivati, rekla joj je da prođe pored njega praveći se da ga ne vidi jer je izgledao kao suviše ostareli roker i prosto je taj spoljašnji izgled odavao unutrašnji nesklad. No on je prepoznao nju i zaustavio je.
Tako je počelo, Delovao je uljudno, rekao da 13 godina ne živi sa trečom suprugom i da je rastava u toku, deoba imovine i alimentacija. Pozvao je kod sebe, pristala je. U kući u kojoj je živeo nije bilo tragova ženske ruke što nije a trebalo je, upalilo alarm za uzbunu.
Nakon izvesnog vremena, počeli su vezu. Na pitanje kad će razvod, pravdao se političkom aktivnošću žene koja ne stiže da preda zahtev a kuću je poklonio zajedničkom detetu i alimentacija je određena sudski tako da papir koji je pravno ništavan ne znači ništa i neka ne brine oko toga.
Prolazilo je vreme, postajao je sve okrutniji, nikad nisu izašli izvan njegove kuće, mada se svuda hvalio „ulovom“ a i supruga mu je znala jer ga je, poput životinje puštala da se istutnji,
Naša se junakinja, budući povređena i željna ljubavi, lako vezala čak i za takvu osobu.
Polako je počeo da priča kako nije imao posle razlaza mnogo žena jer kod njega to sve ide iz glave, da je probao sa prostitutkama ali nije išlo, da je imao vezu sa udatom ženom koju je fotografisao nagu pa je slike pokazivao zakonitoj supruzi kad bi se po nekad videli kad ona doveze dete vikendom kod njega...
Vrag je odneo šalu, razvod se nije dešavao a naša junakinja, pretvorena je u pseto koje je verbalno šutirao kad i kako mu se prohte, izvinjavala se ne znajući zašto, molila ne znajući zašto,
Obično su se viđali subotom a onda je on prestao naglo mada je pre toga planirao doček Nove Godine s njom. Ona mu je kupila sitnicu i htela da odnese. Jedne subote nije moglo, sledeće takođe. Treće subote su se dogovorili da bi ujutru rekao da odlože. Onda je ona rekla ne, doneće mu poklon i neće smetati, vratiće se. Odnela je poklon ali kako je došla deset minuta ranije (nije videla da li ima neke žene tu ili ne) on je isterao. Onda je na scenu stupila njegova supruga sa kojom ne živi i počela da preti policijom, da je naziva shizofrenicarkom.... A onda joj je on porukom napisao da više ne želi da bude s njom jer mu je proklela dete da naiđe takvog kakav je on. Zapravo predstava je bila završena i na redu je bila sledeća žrtva.
Zato drage moje žene, ne nasedajte na one koji se navodno razvode čak i kad ne žive decenijama sa suprugama jer i te supruge mogu biti pomerene baš kao i oni, ne praštajte ni jednu uvredu, ne izvinjavajte se, ne molite,  bežite od takvih emocionalnih vampira. Kako je i koliko povređena naša junakinja, to samo ona zna, a potrebno je da znate i vi, da okrutna predstava može da počne kao lepo prijateljstvo. Slušajte svoju intuiciju i odmah bežite. Taj koji je u razvodu se neće razvesti, a vi ne čekajte da vas laže jer i da je razveden, takvo čudovište vam nije potrebno, takva nakaza koja će vas maltretirati pod patronatom svoje zakonite žene. Sve vas grlim i čuvajmo se!

Vaša Žaklina,.


OTIŠLA JE     2018.god

Otišla je tiho,
mada je uvek bila bučna,
patetična,
dramatična,
 očajna
jer nije voljena
a ljubavi je gladna.
Otišla iznenada,
ko zna kad i kuda,
ta mala luda.
Odvukla svoje ikone,
 formule, matematičke zakone,
sveščice u kojima je nešto škrabala,
računala,
rimovala,
nad kojima je plakala.
Nestali su čak i tragovi stopala
u snegu koji je pao
kada je jutros rano ustao
i malo začuđen, zastao
jer, nju je podrazumevao
i nije mario.
Po nju je vikao,
besneo
koliko je hteo
a ona sve praštala,
razumela,
molila,
uvek se ponižavala,
izazivajući njegovu okrutnost.
Otišla je, srušivši za sobom most
satkan od sopstvene duše.
O da... i oni mogu da se sruše
kad preteraš,
nimalo ne paziš,
kad gaziš
i valjda zgaziš
neku glavnu sponu
te čudne armature.
Tada se odjednom rasture,
rastoče, popud fluida.
Ta mala aspida,
koja ga je svojim trpljenjem izazivala,
koja mu je dosađivala,
psećom odanošću iritirala,
sada je nestala.
Ne, nije ga briga šta je s njom,
on ne zna šta je to slom
i nije rob navika.
Pa ipak, trgnula ga je jedna slika...
samo fleš... kada je prvi put ošamario...
iako za nju nije mario...
Ne... Za nju nikada nije mario.
Nije mario.

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

Величанствена поезија Жаклине Манчић, како својом тананошћу и лакоћом, тако и дубином и снагом, одушеви читаоца и примора га да потражи још стихова на ауторкином профилу. Браво.

Unknown kaže...

Bravo za Žaklinu

Anonimno kaže...

Duboko misaona osoba

Anonimno kaže...

Komentarisao Slaven.

Anonimno kaže...

Duboko misaona osoba. Nadam se tvojoj sreći. Prijatelj Slaven.